Poznaj 5 trujących przedmiotów, których powinniśmy pozbyć się z kuchni!


1
1 point

Poznaj 5 trujących przedmiotów, których powinniśmy pozbyć się z kuchni!

Trujące substancje otaczają na z każdej strony, ftalany, BPA a nawet pochodne ropy znajdują się w przedmiotach codziennego użytku. Nie mamy możliwości na całkowite pozbycie się ich, ale możemy skutecznie ograniczyć występowanie trujących toksyn w naszym otoczeniu.

 

1.Teflon został uznany jako „azbest XXI wieku”

Naukowcy twierdzą, że substancje używane do produkcji teflonu są wysoce toksyczne. Wpływają na podwyższanie cholesterolu, zaburzenia rozwojowe oraz wady wrodzone. Substancje te zostały również uznane za potencjalnie rakotwórcze, z tą opinią zgadza się WWF. Niestety badania na temat toksycznego wpływu teflonu nadal nie są potwierdzone, nieliczne badania przeprowadzone przez FDA (amerykańska rządowa Agencja Żywności i Leków) pochodzące z roku 1959 wykazuje,że teflon wydziela fluor co może prowadzić do raka. Kupując naczynia zawsze należy sprawdzić czy posiadają atest Państwowego Zakładu Higieny, jednak dla bezpieczeństwa lepiej wybierać patelnie wykonane ze stali nierdzewnej lub żeliwa.

2.Aluminium

Badania przeprowadzone w latach 70-tych ujawniły, że osoby chore na Alzheimera posiadają podwyższony poziom aluminium w mózgu. Wywołało to spore kontrowersje na temat szkodliwości aluminiowych naczyń. Dzisiejsze badania jasno mówią, że kwaśne oraz słone produkty przechowywane w aluminiowych garnkach uszkadzają ich strukturę. Aluminium może w prosty sposób przedostać się do naszych potraw.

3.Kuchenka mikrofalowa

Ciężko wyobrazić sobie codzienne życie bez kuchenki mikrofalowej, odgrzewanie potraw jest proste i szybkie. Naukowcy jak zwykle nie są zgodni w sprawie szkodliwości promieniowania wywołanego przez mikrofalówki. Zgadzają się tylko w jednym-ostateczne skutki spożywania pokarmów odgrzewanych w mikrofali będziemy mogli poznać dopiero za kilkadziesiąt lat.

Część naukowców dowodzi, że skład krwi osób używających mikrofali do przyrządzania posiłków uległ zmianie. U takich osób zmalał poziom krwinek czerwonych i jednocześnie wzrósł poziom krwinek białych. Miejsce kuchenki mikrofalowej jest w kuchni czy w piwnicy?

4.Plastikowe sztućce, naczynia

Badania jednogłośnie mówią, że bisfenol (BPA) negatywnie wpływa na nasze zdrowie. Przyczynia się do rozwoju nowotworów oraz wielu innych schorzeń. Bardzo ważne jest aby nie przechowywać żywności w plastikowych pojemnikach.

5.Folia aluminiowa

Spora część osób twierdzi, że aluminium zawarte w folii spożywczej potrafi przenikać do żywności, co może narazić nas różnego rodzaju choroby, tak jak w przypadku aluminiowych naczyń. Szczególnie narażone są dzieci-przecież to dzieciom szykujemy kanapki zawinięte w folię aluminiową. Nie powinniśmy używać folii do pakowania kwaśnych produktów, takich jak ogórki, pomidory. Podczas reakcji aluminium z kwasami zawartymi w produktach wytwarza się glin-bardzo szkodliwy dla naszego zdrowia.

Żródło: www.dziecisawazne.pl

Pasjonatka zdrowego trybu życia oraz zdrowego odżywiania. Naturalne metody są często najlepsze, o czym przekonuję się na każdym kroku. Dzielę się wiedzą oraz opisuję alternatywne sposoby dbania o własne zdrowie.


Spodobało Ci się? Polub i Udostępnij!

1
1 point
Kasia Stankiewicz - PoznajZdrowie
Pasjonatka zdrowego trybu życia oraz zdrowego odżywiania. Naturalne metody są często najlepsze, o czym przekonuję się na każdym kroku. Dzielę się wiedzą oraz opisuję alternatywne sposoby dbania o własne zdrowie.

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *