Syrop z czosnku to silny i naturalny sposób na wzmocnienie odporności. Sprawdź, jak łatwo możesz przygotować ten niesamowity syrop w domu!
Czosnek jest jedną z najpopularniejszych roślin na całym świecie. Jego właściwości lecznicze już wieki temu były wykorzystywane w medycynie niekonwencjonalnej. W Chinach wykorzystywano czosnek do leczenia między innymi ran, zakażeń a nawet cholery.
Ten naturalny antybiotyk znany jest naszym babciom od lat, warto doceniać jego właściwości bakteriobójcze i wspomagające odporność naszego organizmu. Czosnek jest jednym z najbezpieczniejszych naturalnych antybiotyków, nie bez powodu zajmuje jedno z najwyższych miejsc w świecie leczniczych roślin.
Czosnek posiada ostry bardzo specyficzny zapach, to za sprawą olejków eterycznych bogatych w siarczki oraz allicynę.
Właściwości czosnku:
Ta mała roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów:
- grupa witamin B1, B2, PP, C prowitamina A
- aminokwasy
- mikroelementy (kobalt, nikiel, chrom)
- sole mineralne takie jak wapno, potas, magnez
Czosnek:
- wspomaga odporność
- zwalcza grzyby i bakterie
- poprawia sprawność psychofizyczną
- stymuluje trawienie
- obniża ciśnienie krwi
- reguluje poziom cukru we krwi
- zapobiega miażdżycy
- wspomaga proces odtruwania wątroby
- niweluje wolne rodniki
- leczy grypę i przeziębienie
- obniża gorączkę
Liczne badania kliniczne oraz farmakologiczne udowadniają, że regularne spożywanie czosnku ma zbawienne działanie dla naszego organizmu.
Przepis na wspaniały syrop czosnkowy:
Potrzebne składniki:
- 1 czosnek (główka)
- 2-3 łyżeczki miodu lipowego lub akacjowego
- 1 cytryna
- 1 szklanka przegotowanej, ostudzonej wody
Przygotowanie syropu:
- Do przegotowanej, ostudzonej wody dodaj obrany czosnek (należy go zetrzeć lub zmiażdżyć)
- Dodaj wyciśnięty sok z cytryny
- Dodaj 2-3 łyżeczki miodu
- Całość można zblendować mikserem
- Całość przelej do słoika i zakręć
- Odstaw w ciemne, chłodne miejsce na około 2 doby
Po upływie wymaganego czasu przecedź syrop np. przez gazę i przechowuj w chłodnym miejscu, może być lodówka.
Sposób użycia:
Zalecana dawka dla osoby dorosłej to 2 łyżki dziennie. Syrop można dodawać np. do sałatek.
Jeżeli czytasz nasze artykuły, udostępnij je i polub na naszym fanpage, będzie to dla nas motywacja do dalszej pracy, dziękujemy.
Źródło:dailynutritionnews.com