Syrop z cebuli – właściwości, działanie, przepis


Syrop z cebuli u niektórych ludzi może wywoływać nieprzyjemne wspomnienia z dzieciństwa związane z oślizgłą substancją oklejającą całe gardło. Jednak istnieją sposoby na to, by syrop z cebuli i miodu był naprawdę smaczny. Z góry jednak trzeba wziąć pod uwagę fakt, że nie da się zrobić takiego syropu, który będzie pozbawiony nieprzyjemnego zapachu – jest to cecha charakterystyczna cebuli, której pozbycie się wiązałoby się z utratą cennych wartości końcowego produktu. Zanim przystąpisz do przygotowywania specyfiku, warto jednak przede wszystkim sprawdzić, czy taki syrop faktycznie działa, czy może wywołuje jedynie efekt placebo. Czy warto i jak zrobić syrop z cebuli na kaszel? Kiedy i komu należy go podawać, a jakie są przeciwwskazania do jego stosowania?

Co to jest syrop z cebuli i dlaczego jest tak popularny?

To pytanie może wydawać się zdumiewające, ponieważ w większości polskich rodzin jest przynajmniej jedna osoba, która taki specyfik przygotowuje w okresie jesienno-zimowym. Jednak okazuje się, że jest to tradycja nieznana wśród mieszkańców choćby innych państw europejskich. Czym więc jest syrop z cebuli, na co się go stosuje i co odpowiada za jego popularność? W zależności od regionu czy rodzinnej tradycji w syropie z cebuli mogą znaleźć się różne składniki, takie jak czosnek, miód, cytryna, imbir czy nawet kurkuma. Nierzadko stosowanymi przyprawami są też goździki czy cynamon. Jednak kluczowym dla działania syropu składnikiem jest oczywiście cebula. I to dzięki niej syrop zyskał tak szeroką popularność – jest to warzywo występujące niemal na całym świecie, proste w uprawie, tanie i naprawdę łatwo dostępne. Nic więc dziwnego, że otrzymała znaczące i zasłużone miejsce w medycynie naturalnej.

Syrop z cebuli – właściwości

Od tysięcy lat warzywo to jest spożywane nie tylko ze względu na łatwość uprawy i ciekawy smak, ale też zauważalne skutki, jakie wprowadza w organizmie. Cebula właściwości ma naprawdę różne, od dużej zawartości substancji bakteriobójczych, minerałów, m.in. siarki, magnezu, krzemu czy cynku, a także witaminy C, po efektywne leczenie problemów trawiennych czy nawet kaca. Cebulę zaleca się też pacjentom zmagającym się z podwyższonym cholesterolem, nadciśnieniem i wrzodami. Jednak ze względu na spore ilości zawartych w niej prozdrowotnych substancji, jest przede wszystkim wykorzystywana w leczeniu sezonowych przeziębień i kaszlu. Podsumowując – dzięki zawartości tego cennego warzywa, syrop z cebuli właściwości ma nie tylko bakteriobójcze, ale też antybiotyczne, rozgrzewające, stymulujące odporność oraz wspomagające trawienie.


ZOBACZ TEŻ: Olej z czarnuszki – jak działa, jakie ma właściwości i dla kogo jest wskazany?


Syrop z cebuli – na co pomaga?Syrop z cebuli – na co pomaga?

Wiemy już, jak cenne właściwości ma sama cebula. Jednak często po przetworzeniu konkretnego składnika, jego cechy mogą ulec zmianie – czy tak jest też w przypadku syropu z cebuli? Jak najbardziej – surowa cebula nie będzie tak skutecznym środkiem choćby na ból gardła czy kaszel. Konsystencja syropu pozwala na „otulanie” gardła, uśmierzając nieprzyjemne odczucia takie jakdrapanie czy suchość. Należy też wspomnieć, że poza cebulą w syropie mamy też inne składniki, takie jak chociażby miód, charakteryzujący się niesamowitymi właściwościami dla ludzkiego zdrowia. Nie wspominając o cennych mikroelementach zawartych w imbirze, cytrynie czy czosnku. W przypadku jakich dolegliwości warto podawać syrop z cebuli? Kiedy będzie miał on najlepsze działanie?

Syrop z cebuli na kaszel

Jak już wspomnieliśmy nie tylko skład, ale też konsystencja syropu mogą pomóc w pozbyciu się kaszlu. Jego stosowanie ułatwi odksztuszanie wydzieliny, co znacząco skróci nieprzyjemne dolegliwości. Jego konsystencja może też zapobiegać występowaniu podrażnień górnych dróg oddechowych podczas natarczywego kaszlu.

Syrop z cebuli na ból gardła

Mimo, że ból gardła często jest związany z infekcjami bakteryjnymi czy wirusowymi, nie zawsze musi występować wyłącznie w okresie przeziębień. Doskonale wiedzą o tym osoby pracujące głosem, które muszą szczególnie dbać o zdrowie swojego gardła. W przypadku jego podrażnień warto sięgnąć po syrop z cebuli, który uśmierzy ból i zapobiegnie pogłębianiu objawów, przez co szybciej wrócisz do formy.

Syrop z cebuli na wzmocnienie odporności

W niektórych domach syrop z cebuli gości w kuchni przez cały okres jesienny, zimowy, a nawet wczesną wiosnę. Nic w tym dziwnego – preparat ten świetnie wzmacnia odporność i zmniejsza dzięki temu ryzyko zapadnięcia na choroby sezonowe, takie jak przeziębienia i grypy. Zalecany jest on nie tylko dzieciom, ale też dorosłym. Potwierdzają to nie tylko babcie, ale też, co ważniejsze, lekarze, którzy potwierdzają skuteczne działanie domowego syropu z cebuli.

Syrop z cebuli – działanie

Syrop z cebuli różni się od farmaceutyków dostępnych w aptece, ponieważ nie zawiera formuł stricte oddziałujących wykrztuśnie. Nie przeszkadza mu to jednak działać łagodząco na gardło. Syrop jest też antybiotykiem, a o jego wyższości w stosunku do wyrobów farmaceutycznych decyduje naturalność. Nie musimy się tu obawiać groźnych konsekwencji nieprawidłowego stosowania czy ryzyka uzależnienia, które często związane jest z syropami na kaszel. Nie ma też przeciwwskazań do profilaktycznego stosowania syropu z cebuli, co może zmniejszyć ryzyko infekcji pochodzeniadrobnoustrojowego. Jest to ważne szczególnie, jeśli w domu są dzieci, które często przynoszą przeziębienia z przedszkola czy szkoły.

Dlaczego syrop z cebuli pomaga?

Syrop z cebuli działanie swoje zawdzięcza bogatemu składowi. Im lepiej dopracowana receptura preparatu, tym lepsze można osiągnąć składniki. Połączenie takich naturalnych skarbów, jak właśnie cebula, czosnek, imbir, cytryna, czy różnie zioła, pozwala na osiągnięcie bardzo dobrych wyników w przeciwdziałaniu chorobom sezonowym. Niektórzy, przez brak zastosowanych zaawansowanych farmaceutycznych formuł, poddają w wątpliwość skuteczność produktu, jakim jest syrop z cebuli. Czy działa on tylko na naszą podświadomość czy faktycznie może pomóc wyleczyć przeziębienie? Wątpliwości powinny rozwiać badania naukowe, które potwierdzają nie tylko antybiotyczne czy wzmacniające odporność właściwości składników syropu, ale nawet pozwalają na spojrzenie na cebulę, jako prebiotyk pozwalający na ograniczanie rozwoju chorób nowotworowych poprzez zwiększenie odporności. Okazuje się więc, że w tym przypadku również nasze babcie miały absolutną rację przygotowując syrop z cebuli dla dzieci.

Jak zrobić syrop z cebuli? Kilka wskazówek

Przepisów na syrop z cebuli jest naprawdę wiele, a każdy z nich może charakteryzować się innym smakiem. Warto więc nie zrażać się, jeśli nie jesteś fanem smaku samej cebuli, i poszukać takiego przepisu, który pozwoli na przyjemniejsze stosowanie syropu dzięki walorom smakowym. Do syropu można dodać ciekawe składniki, takie jak anyż, rozmaryn, kurkuma, imbir czy goździki. Sprawdźmy jednak, jak połączyć najpopularniejsze składniki, by wydobyć z nich jak najwięcej dobroczynnych i cennych właściwości.

Syrop z cebuli – jak zrobić?Jak zrobić syrop z cebuli? Kilka wskazówek

Jak zrobić syrop z cebuli, która jest dość twardym warzywem? Podstawą jest przygotowanie słoika, który będzie bezpiecznym miejscem do przechowywania syropu. Należy go wyparzyć wrzątkiem lub umyć w zmywarce z wykorzystaniem wysokiej temperatury. Możesz przygotować syrop z najpopularniejszej w Polsce cebuli żółtej, ale też cukrowej, czerwonej, a nawet z mieszanki tych rodzajów. Jeśli zależy ci na klarownym syropie bez pływających kawałków cebuli, pokrój ją w plastry, które później łatwo odcedzisz. Cebulę należy zasypać cukrem – taka mieszanka sprawi, że sok z cebuli powinien wytworzyć się już po około 2h. Warto jednak poczekać 24-48 h, aż syrop nabierze docelowych właściwości.

Syrop z cebuli i czosnku

Jeśli chcesz zwiększyć efektywność specyfiku, możesz zdecydować się na syrop z cebuli i czosnku, który oprócz intensywnego zapachu będzie prezentował też intensywne działanie. czosnek możesz podobnie jak cebulę pokroić na plastry, które następnie łatwo odcedzisz, na przykład korzystając z drobnego sitka czy gazy. Cebulę i czosnek podobnie należy zasypać cukrem i przechowywać najlepiej przez dobę w temperaturze pokojowej (nie zakręcając słoika, by nie doprowadzić do fermentacji), a przez kolejną dobę w lodówce.

Syrop z cebuli i miodu

To połączenie będzie miało jeszcze więcej wartościowych właściwości dla ludzkiej odporności. Miodem możesz zastąpić cukier, którym zasypujesz cebulę, lub połączyć go z cukrem – uważaj jednak, by nie użyć go zbyt dużo, wówczas gotowy syrop może okazać się zbyt słodki.

Syrop z cebuli i cytryny

Połączenie cebuli i cytryny nie wydaje się może najsmaczniejsze, ale jest prawdziwą bombą witaminową. Co więcej, dodanie soku z cytryny do syropu z cebuli pomoże zniwelować jego słodycz, co dla niektórych osób, które na przykład nie lubią słodyczy, może być niezwykle istotne. Sok z cytryny wpływa też na konsystencję końcowego produktu.

Przepis na syrop z cebuli może być połączeniem kilku powyżej wymienionych propozycji. Jak przechowywać syrop z cebuli? Najważniejsze, by składniki umieszczać w czystym słoiku i pozwolić im na uwalnianie swoich właściwości przez odpowiednie przetrzymywanie słoika bez jego zakręcania w temperaturze pokojowej, a następnie w lodówce. Po 48 h można przecedzić syrop i na czas stosowania dalej przechowywać go w lodówce.

Syrop z cebuli dawkowanie – czyli jaką ilość można spożyć?

Syrop ze stosunkowo niewielką ilością cukru nie nadaje się do dłuższego stosowania. Warto więc robić go w mniejszych ilościach, ale za to częściej. Jeśli chodzi o syrop z cebuli, dawkowanie powinno zwykle zawierać się między trzema a sześcioma łyżeczkami dziennie, najlepiej do posiłków. Aby organizm nie przyzwyczaił się do działania syropu, warto robić od niego przerwy po 7-14 dniach. Taka przerwa może trwać co najmniej drugie tyle, co wcześniejszy okres stosowania syropu. Jeśli stosujemy więc syrop przez tydzień, kolejny tydzień powinien stanowić okres przerwy – po nim możemy wrócić do stosowania syropu. Poza zmniejszeniem reaktywności organizmu na działanie preparatu, nie ma dowodów na niekorzystne skutki długotrwałego stosowania syropu z cebuli.


ZOBACZ TEŻ: Witamina K – właściwości, działanie, wskazania do suplementacji i źródła w pożywieniu


Czy są przeciwwskazania do stosowania syropu z cebuli?

Przeciwwskazaniami do stosowania syropu z cebuli mogą być problemy z układem pokarmowym, takie jak refluks czy wzdęcia. Jeśli chorujesz na jakąś przewlekłą chorobę i stale przyjmujesz leki, przed zastosowaniem tego czy innego preparatu, warto skonsultować się z lekarzem. Nie ma jednak jakichś jasno określonych w badaniach przeciwwskazań, które uniemożliwiałyby stosowanie tego naturalnego specyfiku. Należy jednak uważać na syrop w przypadku uczulenia na któryś z jego składników, na przykład cynamon. Można wtedy zdecydować się na przepis z innym składem.

Syrop z cebuli – czy podawać na noc?

Niektórzy, chcąc uniknąć stosowania tego specyfiku o intensywnym zapachu w ciągu dnia, próbują podawać syrop z cebuli na noc. Jednak aby nie pozostawać na noc z nieprzyjemnym posmakiem czy zapachem z ust, warto syrop spożyć najpóźniej na 2-3 godziny przed snem. Może być to też dobre rozwiązanie, jeśli zwrócimy uwagę na fakt, że niektórzy w syropie z cebuli doszukują się działania wykrztuśnego, które może utrudniać spokojny sen.

Syrop z cebuli dla dzieci – czy jest bezpieczny?

Syrop z cebuli dla dzieci nie jest niczym nowym, jest on dla nich bezpieczny ze względu na swoje naturalne pochodzenie. Czy wiesz jednak, od kiedy warto go podawać? Mówi się o zasadzie podawania tego rodzaju preparatów, która głosi, że przed podaniem na przykład syropu, dziecko powinno mieć wcześniej styczność z każdym ze składników w nim zawartych. Nie warto więc decydować się na leczenie syropem z cebuli malucha, który dopiero kończy okres karmienia mlekiem. Optymalnym okresem, kiedy warto wprowadzić tak intensywne smaki, wydaje się ukończenie drugiego roku życia. Wówczas układ trawienny jest już przystosowany do radzenia sobie z bardziej złożonymi pokarmami.

Czy syrop z cebuli można kupić w aptece?

W aptece można znaleźć różne syropy, także te, które w składzie mają cebulę. Jeśli jednak szukasz naturalnego syropu, warto przygotować go samodzielnie. Możesz zauważyć, że taki syrop po kilku dniach gorzknieje, a żeby tego uniknąć do środków aptecznych dodawane są różnego rodzaju substancje chemiczne, których przy domowym syropie można uniknąć. Co więcej, domowy syrop można dostosować do swoich upodobań smakowych, co jest niezwykle ważne, jeśli planujemy go stosować dość często.

Syrop z cebuli – podsumowanie

Mimo, że czasem dość niechętnie podchodzimy do ludowych mądrości i metod naturalnego leczenia, syrop z cebuli powinien być wyjątkiem. Jego składniki mają udowodnione medycznie działanie, a naturalne pochodzenie preparatu jest wyłącznie zaletą. W okresie jesienno-zimowym warto przygotować syrop z cebuli, przepis można dostosować do swoich preferencji. Jego stosowanie nie tylko wzmocni odporność całej rodziny, ale też złagodzi przebieg przeziębień i infekcji dróg oddechowych oraz pozwoli na szybszy powrót do zdrowia. Jeśli masz jeszcze jakieś wątpliwości co do jego stosowania, warto zapytać o zdanie nie tylko lekarza, ale też babci – w tym zakresie to babcie mają często najlepsze wiadomości.

Pasjonatka zdrowego trybu życia oraz zdrowego odżywiania. Naturalne metody są często najlepsze, o czym przekonuję się na każdym kroku. Dzielę się wiedzą oraz opisuję alternatywne sposoby dbania o własne zdrowie.


Spodobało Ci się? Polub i Udostępnij!

Kasia Stankiewicz - PoznajZdrowie
Pasjonatka zdrowego trybu życia oraz zdrowego odżywiania. Naturalne metody są często najlepsze, o czym przekonuję się na każdym kroku. Dzielę się wiedzą oraz opisuję alternatywne sposoby dbania o własne zdrowie.

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *