Seler naciowy – właściwości, zastosowanie, wpływ na zdrowie


558
558 points

Seler naciowy właściwości ma różne, a mimo faktu, że nie jest to warzywo naturalnie występujące w Polsce, możemy go dziś dostać praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Początki popularności selera sięgają już Starożytnego Egiptu, gdzie, jako dziko rosnąca roślina, stanowił istotny składnik diety. Seler uważany jest za jedno z najstarszych warzyw, jakie było powszechnie wykorzystywane w codziennym żywieniu ludzi z różnych terenów. Często było też uznawane za lekarstwo, przez gorzki smak, jakim charakteryzuje się dziko rosnący seler. Przyjrzyjmy się więc bliżej tej bylinie z rodziny selerowatych, jaką jest seler naciowy – jak jeść, do czego dodawać i jak wyciągnąć z niego najwięcej korzyści?

Seler naciowy i jego zdrowotne właściwości

W przypadku włączenia do naszej diety warzywa, jakim jest seler, właściwości zdrowotne, jakich możemy doświadczyć, są różnorakie. Warto zaznaczyć, że seler występuje w trzech odmianach: korzeniowej, listkowej oraz naciowej. Seler naciowy występuje pod postacią soczystych i chrupiących, zielonych łodyg zakończonych drobnymi listkami. Smak selera naciowego jest najbardziej zbliżony do selera korzeniowego – jest on jednak odrobinę mniej ostry. Charakterystyczną cechą selera naciowego jest też specyficzny zapach, który powodują zawarte w nim olejki eteryczne, wspomagające układ trawienny.

Seler naciowy – do czego może się przydać?

Widząc w sklepie seler naciowy, pewnie nie raz zastanawiałeś się, jak można to warzywo wykorzystać. Seler jest popularnym składnikiem wielu diet odchudzających, ale warto go też wprowadzić do regularnych posiłków. Co można zrobić z selera naciowego? Największą popularnością cieszą się soki i sałatki z selera naciowego. Seler można też znaleźć w formie przekąski,jako przysmaku pokrojonego w słupki z dodatkiem dipu lub hummusu. Dzięki soczystości tego warzywa, można dodawać go też do zup lub sosów. Sprawdzi się też jako dodatek do dań dla małych dzieci – będzie na pewno lepszym rozwiązaniem niż seler korzeniowy, ponieważ jest łagodniejszy. Od kiedy seler naciowy dla niemowlaka? Dietetycy zalecają podawanie selera naciowego dzieciom już około ósmego miesiąca życia, jako jedne z pierwszych warzyw.

Seler naciowy czy jest zdrowy?

Myślę, że nikogo nie muszę przekonywać, że to warzywo jest bardzo zdrowe. Najważniejsze, dostarczane nam przez seler, wartości odżywcze to przede wszystkim witaminy oraz składniki mineralne niezbędne, do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Badania prowadzone nad właściwościami selera naciowego wykazały, że ma on dobroczynny wpływ nie tylko na nasz układ trawienny, ale te na skórę czy włosy. Dowiedziono równie, że regularne spożywanie selera może redukować obrzęki i pomagać łagodzić ból, co może być pomocne podczas walki z artretyzmem.

Jakie są właściwości selera naciowego na zdrowie?

Jak to się dzieje, że seler naciowy wspomaga trawienie? Otóż nasila on w niewielkim stopniu wydzielanie soków trawiennych w żołądku, które są odpowiedzialne za proces uwalniania z dostarczonego organizmowi pokarmu składników odżywczych. Ze względu na obecność w selerze flawonoidów, garbników, lotnych olejów i alkaloidów, może on nie tylko kontrolować i uregulować ilość produkowanego i uwalnianego kwasu żołądkowego, ale też poprawić poziom ochronnego śluzu, który zabezpiecza układ pokarmowy przed podrażnieniami. Duża zawartość błonnika wspiera też prawidłową perystaltykę jelit. Dzięki regularnemu spożywaniu selera, powinniśmy zredukować dolegliwości związane z niestrawnością, takie jak skurcze brzucha, wzdęcia i gazy. Seler zmniejsza też ryzyko wystąpienia wrzodów na żołądku.

Seler naciowy wspomaga także układ wydalniczy – wspomaga pracę nerek, a nawet obniża ciśnienie krwi. Dzięki temu może chronić przed zapaleniem pęcherza moczowego czy przyspieszać walkę z jego infekcjami bakteryjnymi i grzybiczymi. Warto pamiętać, że może się to wiązać z działaniem moczopędnym.

Seler naciowy może zapobiegać chorobom sercowo-naczyniowym, żółtaczce i chorobom wątroby. Spożywanie selera pomaga regulować poziom lipidów, glukozy oraz wyrównywać ciśnienie tętnicze.

Seler naciowy witaminy i wartości odżywcze

Dlaczego jeszcze warto wprowadzić do diety seler naciowy? Wartości odżywcze, jakie są w nim zawarte to:

  • witamina A,
  • witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6 oraz B9),
  • witamina C,
  • witamina E,
  • witamina K1,
  • magnez,
  • wapń,
  • żelazo,
  • potas,
  • cynk,
  • fosfor,
  • selen,
  • mangan,
  • sód.

W selerze znajdziemy również dużą ilość kwasu foliowego i przeciwutleniacze, flawonoidy antyoksydacyjne oraz polifenole, które redukują wolne rodniki. Antyoksydanty wspierają też ogólny stan zdrowia i zapobiega przedwczesnemu starzeniu się komórek. Seler naciowy zawiera też karoten, retinol, luteinę i likopen. Dzięki dużej zawartości wody, sok z selera będzie świetnie gasił pragnienie.

Jak jeść seler naciowy? W jakiej postaci jest najzdrowszy?

Jak już wspominaliśmy seler można jeść w przeróżnych formach – w zupach, kremach, sosach, sałatkach, surówkach, sokach, jako dodatek do dipu lub hummusu czy nawet samodzielnie. Należy pamiętać, że jak większość warzyw, seler naciowy największe korzyści przyniesie nam w formie surowej, niepoddany obróbce termicznej. Można więc powiedzieć, że najzdrowszą formą będzie seler chrupany na surowo, w sałatce i surówce lub zblendowany w koktajlu warzywnym.

Jeżeli chcemy spożywać go na surowo, warto wiedzieć jak obrać seler naciowy, aby pozbyć się twardych włókien. Najprostszym sposobem jest odcięcie łodyg około 1 – 2 cm od korzenia (czyli podstawy łodygi), umycie ich pod bieżącą wodą i obranie cienko przy pomocy obieraczki bądź złapanie brzegu łodygi nożem i odciągnięcie w ten sposób włókien.

Ciekawostką jest, że na rynku jest dostępny również olej z nasion selera, który ma podobne właściwości do samego warzywa, a przede wszystkim polecany jest osobom walczącym z nadciśnieniem.

Seler naciowy czy odchudza? O właściwościach odchudzających selera

Popularność selera w dietach zawdzięcza się nie tylko niewielkiej zawartości kalorii i wspieraniu spalania zbędnego tłuszczu – jest to też świetna przekąska – możemy nim zastąpić chipsy czy słodycze.

Wracając jednak do kaloryczności selera, warto wspomnieć, że w 100 gramach tego warzywa znajdziemy tylko ok. 16 kcal. W 100 gramach zawarte jest: 0,69 g białka, 0,17 g tłuszczu, 1,34 g cukru, 1,6 g błonnika oraz 2,97 g węglowodanów. Seler naciowy nie zawiera natomiast cholesterolu. Jest to więc źródło wielu składników odżywczych, które, dzięki swojej niskokaloryczności, może nam pomóc w walce z nadwagą.

W internecie można znaleźć całe diety selerowe, bazujące właśnie na tym warzywie, jak również wiele przepisów na dietetyczne potrawy z selerem. Wielu dietetyków zachwala skutki wprowadzenia do swojego odżywiania soku z selera naciowego, ze względu na niskokaloryczność połączoną z właściwościami wspomagającymi oczyszczanie organizmu z toksyn i wspomaganie trawienia, a więc też przyspieszającymi metabolizm.

Wiele osób zachwala działanie diety, w której pijemy sok z selera naciowego na czczo. Brak innych pokarmów w żołądku przyspiesza wchłanianie wartości odżywczych z soku i oczyszczanie organizmu. W ten sposób przygotowujemy też układ trawienny do codziennej pracy. Niektórzy twierdzą, że sok z selera pity w ten sposób pomaga rozświetlić skórę i sprawia, że wygląda ona na zdrowszą i rześką nawet wczesnym rankiem. Sok z selera pity na czczo sprawi też, że jego działanie odchudzające będzie skuteczniejsze, ponieważ dzięki bogactwu wartości odżywczych będziemy czuć się po nim syto.

Seler naciowy przeciw cukrzycy? Czy jedzenie selera ma jakikolwiek wpływ na poziom cukru?

Seler naciowy charakteryzuje się wyjątkowo niskim indeksem glikemicznym, wynosi zaledwie 15 jednostek. Jest to warzywo, które warto wprowadzić do diety diabetyków, osób z insulinoopornością i innymi zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Naukowcy zaznaczają też, że potas i magnez, zawarte w świeżym soku z selera naciowego pomagają zmniejszyć ochotę na węglowodany, a co za tym idzie łaknienie na słodycze.

Jeśli jesteś cukrzykiem, możesz przygotować z pomocą selera prosty syrop, który szybko pomoże uregulować poziom cukru we krwi. Do 300 g selera naciowego, umytego, obranego i startego na tarce, dodaj sok z 6 cytryn. Te składniki należy zalać wodą i gotować przez około dwie godziny.

Odcedzone lekarstwo możesz pić codziennie, najlepiej jedną łyżkę stołową na czczo, aby pomóc organizmowi utrzymać optymalny poziom cukru we krwi.

Sok z selera naciowego – przykładowy przepis

sok z selera naciowego

Poniżej znajdziesz przepis na zachwalany nie tylko przez nas sok z selera. Nawet jeżeli nie jesteś przekonany do jego smaku lub przeszkadza Ci jego intensywny zapach, przy tym przepisie nie powinieneś mieć z nim problemu – jabłka skutecznie eliminują nieprzyjemny posmak.

Sok z selera:

  • 2 selery naciowe
  • 3 duże, soczyste jabłka

Przygotowanie soku z selera:

Umyj i obierz seler z twardych włókien. Jabłka podziel na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne, nie pozbywaj się skórki. W zależności od wyciskarki jakiej używasz, możesz wybrać sok całkiem przefiltrowany lub trochę gęstszy, który będzie miał większą zawartość błonnika.

Do takiego soku można wedle uznania dodawać też inne warzywa czy owoce dla smaku – popularne połączenia to między innymi seler z marchwią, bądź z burakiem.

Jeżeli smak soku wydaje Ci się dziwny, być może nie powinieneś kupować więcej w tym samym sklepie. Dlaczego seler naciowy jest gorzki? Sprzedawca może się tego wypierać, ale najczęściej rozwiązaniem tej zagadki jest pochodzenie warzywa. Seler uprawny jest słodki i soczysty, natomiast seler rosnący dziko ma nieprzyjemny, gorzki posmak i intensywny zapach. Warto więc znać źródło pochodzenia kupowanego selera, aby nie zniechęcić się do jego wykorzystywania w kuchni. Jeżeli chcesz sprawdzić, czy seler będzie gorzki, możesz fragment selera od strony korzenia naciąć lub podrapać paznokciem – jeżeli zapach pojawiającego się soku będzie nieprzyjemny, seler najprawdopodobniej nie będzie nadawał się do soku.

Chcąc mieć pewność, że seler naciowy będzie miał odpowiednie pochodzenie i nie będzie miał styczności z chemikaliami, warto wyhodować go w swoim domu – wystarczy do tego kawałek miejsca na parapecie i doniczka. Kiedy siać seler naciowy? Najlepiej w marcu, pilnując przy tym, aby temperatura nie była niższa niż 18 stopni Celsjusza (chcąc zasiać seler w ogrodzie lub na działce, warto zabrać o niewielką szklarnię). Trzeba pamiętać o regularnym podlewaniu – roślina potrzebuje dużo wody. Na około 6 tygodni przed wykopaniem selera, warto ograniczyć jego dostęp do światła, najłatwiej zrobić to owijając liście czarną folią. Dzięki temu seler będzie słodszy. Plonów możemy oczekiwać na przełomie lata i jesieni.

Sałatki z selerem naciowym – jeszcze inna forma spożywania selera

Sałatki to kolejny sposób na wprowadzenie do swojej diety selera naciowego w surowej postaci. Seler świetnie łączy się z wieloma warzywami, a nawet owocami, co ułatwia komponowanie własnych przepisów.

Najczęściej w przepisach na sałatkę z selera występują jabłko, marchew, ananas, pierś z kurczaka. Ale do selera można dodać też kiwi, granat, orzechy włoskie i miód.

Aby sałatka z selera nie była zbyt sucha, można dodać do niej dip na bazie jogurtu lub sam jogurt z majonezem.

Jeżeli do sałatki dodamy wspomnianą już pierś z kurczaka, najlepiej grillowaną, może to stanowić samodzielny posiłek o niskiej wartości kalorycznej. W innej wersji sałatki będą świetny dodatkiem do obiadu, seler pasuje do każdego rodzaju mięsa, a także do ryb.

Seler naciowy – podsumowanie

Mam nadzieję, że ten artykuł zachęcił Cię do włączenia do Twojej codziennej diety seler naciowy – do czego najlepiej go wykorzystać? Jeżeli zasmakuje Ci proponowany przez nas sok, możesz go pić tak często, jak tylko masz na to ochotę. Możesz też wypróbować różne połączenia w sałatkach, czy nawet wypróbować przepis na zupę krem.

Jest to warzywo łatwo dostępne, ale warto zastanowić się, gdzie kupić seler naciowy, aby mieć pewność, że da nam najwięcej korzyści? Warto zwrócić uwagę na to, czy seler pochodzi z uprawy czy rósł dziko – ma to wpływ, na jego smak. Powinieneś też sprawdzić, czy pochodzi on z naturalnej uprawy, czy miał styczność z chemicznymi substancjami, również w trakcie transportu, aby zapobiec oznakom nieświeżości. Kolejna istotna rzecz, na jaką warto zwrócić uwagę wybierając seler naciowy – cena. W markecie możemy go dostać w cenie około 3,99 zł za 400 g . Seler kupowany na rynku pewnie będzie droższy, ale na pewno świeższy.

Rodzice często zastanawiają się, kupując seler naciowy, czy uczula on przede wszystkim, ale także dorosłych? Niestety jest to prawda, seler naciowy należy do częstych alergenów pokarmowych, szczególnie często alergizuje osoby cierpiące na nieżyt nosa, który wywołany jest nadwrażliwością na pyłek roślin. Jeżeli po zjedzeniu selera zauważasz u siebie niepokojące objawy, jak duszności czy rumień, lepiej zaprzestań dalszego spożywania i skonsultuj się z lekarzem.

Seler naciowy swoje właściwości prozdrowotne zawdzięcza przede wszystkim bogactwu zawartych w nim witamin i składników mineralnych, a także korzystnej proporcji białek, tłuszczów i węglowodanów. Powinieneś zwrócić na to uwagę, nawet jeśli nie jesteś cukrzykiem ani nie walczysz z nadwagą. Te wartości odżywcze powinny znajdować się w diecie każdego, kto chce na jak najdłużej zachować zdrowie.

Podsumowując wszystkie za i przeciw, zdecydowanie warto wprowadzić to niskokaloryczne, zdrowe warzywo do swojej diety. Może przynieść nam ono wiele korzyści, a być może też odkryjemy dzięki niemu pomysły na nowe, nieznane dotąd przekąski, potrawy i soki.

Pasjonatka zdrowego trybu życia oraz zdrowego odżywiania. Naturalne metody są często najlepsze, o czym przekonuję się na każdym kroku. Dzielę się wiedzą oraz opisuję alternatywne sposoby dbania o własne zdrowie.


Spodobało Ci się? Polub i Udostępnij!

558
558 points

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *