Regularne spożywanie ostropestu jest prostym sposobem na wzmocnienie wątroby


-1
-1 points

Nawet osoby, które bardzo restrykcyjnie trzymają się diety nie są w stanie uniknąć niebezpieczeństw jakie niosą za sobą toksyny obecne w naszym otoczeniu. Jesteśmy bombardowani toksynami dosłownie z każdej strony, metale ciężkie, pestycydy czy substancje chemiczne w pożywieniu i kosmetykach, to tylko część z tej szerokiej grupy. Jak reaguje na to nasza wątroba? Jak skutecznie ochronić naszą wątrobę przed nadmierną ilością toksyn?

 

 Ostropest plamisty (Silybum marianum) – zioło z rodziny astrowatych takich jak ambrozja czy stokrotki. Ostropest w Polsce jest rośliną uprawną. 

Wątroba to bez wątpienia pierwsza oraz główna linia obrony przed toksynami. Regularne spożywanie ostropestu jest prostym sposobem na wzmocnienie wątroby oraz skuteczną ochronę przed niebezpiecznymi toksynami.

 

Pamiętać należy, że na uszkodzenie wątroby nie są narażone tylko osoby, które spożywają nadmierne ilości alkoholu, ale również osoby, które spożywają wysokie ilości cukru. Cukier biały, brązowy czy spożywczy, jego nadmierne ilości mają toksyczny wpływ na naszą wątrobę. Ostropest może wspomóc normalizację gospodarki cukrów w organizmie.

 Ostropest plamisty to roślina, która chroni wątrobę przed szkodliwym działaniem alkoholu 

Ostropest plamisty to niesamowita roślina wspierająca detoksykacje wątroby przez tysiące lat

 

Sylimaryna– to substancja, której ostropest zawdzięcza swoje oczyszczające z toksyn właściwości. Dzięki niej ostropest potrafi zneutralizować toksyny pochodzące z naszego otoczenia. Sylimaryna znalazła zastosowanie w medycynie, to na jej bazie został stworzony lek “Sylimarol”, stosowany w czasie leczenia wątroby.

 

Potrafi regenerować wątrobę oraz wspomaga oczyszczanie w takich przypadkach jak:

  • zatrucie grzybami
  • nadwyżki żelaza
  • nadużycie narkotyków, leków, alkoholu
  • chemioterapia
  • promieniowanie
  • chemia z antybiotyków
  • cukrzyca

 

Jak spożywać ostropest?

Spożywanie ostropestu plamistego jest niezwykle proste, można go spożywać w postaci nasion – np. dodając do potraw. Lub w postaci zmielonej – mieląc nasiona ostropestu w młynku.

Pasjonatka zdrowego trybu życia oraz zdrowego odżywiania. Naturalne metody są często najlepsze, o czym przekonuję się na każdym kroku. Dzielę się wiedzą oraz opisuję alternatywne sposoby dbania o własne zdrowie.


Spodobało Ci się? Polub i Udostępnij!

-1
-1 points
Kasia Stankiewicz - PoznajZdrowie
Pasjonatka zdrowego trybu życia oraz zdrowego odżywiania. Naturalne metody są często najlepsze, o czym przekonuję się na każdym kroku. Dzielę się wiedzą oraz opisuję alternatywne sposoby dbania o własne zdrowie.

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *