Olejek rycynowy – właściwości, zastosowanie i najważniejsze porady


565
565 points

W codziennej pielęgnacji coraz częściej sięgamy po kosmetyki naturalne czy produkty z apteki. Jednym z takich niedocenianych skarbów jest olejek rycynowy, który możemy kupić już za kilka złotych. Jakie są jego właściwości i w jakim celu najlepiej go wykorzystać?

Co to jest olej rycynowy i jakie ma właściwości?

Olejek rycynowy jest pozyskiwany z nasion rącznika pospolitego. Występowanie tej rośliny jest powszechne, dlatego nie dziwi fakt, że olejek był znany już w Starożytnym Egipcie czy Indiach, ale korzystały z niego także Słowianki. Mimo, że jego popularność w ostatnim czasie zmalała z powodu zalania rynku produktami o skomplikowanym składzie, to jeszcze nasze babcie pewnie wciąż pamiętają go ze swojej toaletki.

Olej powstaje w procesie tłoczenia na zimno, ekstrakcji rozpuszczalnikami lub poprzez połączenie tych technik. Jest on gęstym płynem, o barwie lekko żółtej. Najczęściej dostaniemy go w aptece w małej szklanej brązowej buteleczce z pipetą, pomagającą odmierzyć właściwą porcję produktu.

Biorąc pod uwagę możliwość zatrucia się rycyną, jaka może powstać podczas nieprawidłowej produkcji olejku rycynowego, zawsze wybieraj preparaty z pewnego źródła – najlepiej z apteki.

Co daje olejek rycynowy?

Otóż ma właściwości nie tylko nawilżające i odżywiające, ale także przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. Dzięki temu producenci często decydują się na dodanie go do mydeł, kremów i innych kosmetyków, a nawet leków.

Na co olejek rycynowy okaże się najskuteczniejszy?

Zastosowanie olejku rycynowego w codziennej pielęgnacji pomoże przede wszystkim odżywić nasze ciało. Najlepsze efekty osiągniemy nakładając go na włosy, rzęsy, brwi, twarz (jako nawilżenie oraz oczyszczenie). Dzięki cechom zmiękczającym, olejek nadaje się do użycia na całe ciało – szczególnie na zrogowacenia na łokciach i piętach. Poza tymi cennymi walorami, olejek stanowi też lek na różne dolegliwości, dlatego też jest on łatwo dostępny w aptece. Jego dobroczynne działanie szczegółowo opiszemy w dalszej części artykułu.

Olejek rycynowy na rzęsy – efekty, porady

olejek rycynowy na rzęsy

Swego czasu popularnością cieszyły się różnego rodzaju odżywki i sera, mające pogrubić, przyciemnić i wydłużyć rzęsy. Jaki był ich główny składnik? Właśnie olejek rycynowy. Oczywiście poza nim występowało wiele innych składników, niektóre lepsze, inne gorsze, ale na pewno nie niezbędne. Stosując olejek rycynowy na rzęsy, efekty jakie uzyskamy, będą podobne do tych, widocznych po zastosowaniu niebotycznie drogich odżywek. Co więcej, nie musimy kłopotać się szukaniem specjalnego olejku rycynowego do rzęs – jest to w dalszym ciągu ten sam olejek z apteki.

Jak nakładać olejek rycynowy na rzęsy?

Najlepiej w niewielkich ilościach. Polecam kupić mały pędzelek do eyelinera, jego końcówkę moczyć w olejku i w ten sposób aplikować. Można też wykorzystać szczoteczkę do rzęs. Pozwoli to zminimalizować ryzyko dostania się olejku do oka.

Olejek rycynowy na brwi – wady i zalety

Olejek rycynowy stosowany na brwi działa podobnie jak na rzęsy – wzmacnia włoski, pogrubia je, odżywia i delikatnie przyciemnia. Efekt zauważalny może być już po tygodniu, ale można go stosować nawet do 3 miesięcy. Dla uzyskania optymalnych wyników, powinno się go stosować rano i wieczorem. Wadą olejku jest niestety fakt, że nie nada się od pod makijaż – jego tłusta konsystencja sprawi, że produkty mogą się ważyć i odklejać, co nie będzie wyglądało estetycznie i znacznie skróci trwałość makijażu.

Olejek rycynowy na włosy – czego można się spodziewać?

Jeżeli ciekawi Cię, jak olejek rycynowy działa na włosy, efekty będą podobne jak w poprzednich metodach. Dzięki niemu zwalczymy więc suchość i łamliwość włosów, osłabienie i wypadanie, rozdwajanie się końcówek, a nawet łupież. Aplikując olejek rycynowy, efekty możemy poczuć więc nie tylko na samych włosach, ale także na skórze głowy. Już po pierwszym użyciu można zauważyć, że włosy są bardziej miękkie, lśniące, łatwiej się rozczesują i nie elektryzują. Uważaj jednak, jeśli jesteś posiadaczką włosów jasnych lub farbowanych – regularne stosowanie olejku może doprowadzić do przyciemnienia koloru włosów, a więc niestety czasem może on pozbawić wymarzonych słonecznych refleksów.

Efekty uzyskane dzięki stosowaniu olejku rycynowego zachwalają posiadaczki długich włosów – dzięki zmniejszeniu ryzyka wypadania i łamliwości, przy jego regularnej aplikacji dużo łatwiej jest zapuścić włosy do pożądanej długości. Poprawia on także ich gęstość, więc sprawdzi się u kobiet i mężczyzn z przerzedzoną fryzurą.

Jak stosować olejek rycynowy na włosy?

olejek rycynowy na włosy

Internet jest przepełniony różnymi metodami stosowanie olejów do włosów, od olejowania po dodawanie olejów do szamponu. Najłatwiej znaleźć odpowiedni dla siebie sposób metodą prób i błędów, korzystając z wyników wyszukiwania hasła „olejek rycynowy na włosy jak stosować”. W moim przypadku najlepiej sprawdza się aplikowanie olejku na końcówki przed wysuszeniem włosów oraz właśnie olejowanie, czyli nasączenie wilgotnych włosów olejkiem. Produkt trzymam na włosach przez około 8-10 minut, następnie spłukuję i przechodzę do zwykłego mycia włosów szamponem.

Polecam również samodzielne wykonanie maski z olejkiem rycynowym i olejkiem arganowym – oba oleje (mniej więcej łyżka każdego) mieszam z żółtkiem jaja. Jeżeli konsystencja maski nie jest dla was komfortowa, do mieszanki możecie dodać trochę waszej ulubionej odżywki. Tak przygotowaną miksturę nakładam na włosy po umyciu (unikajcie nakładania na skórę głowy i nasadę włosów – mogą się przez to szybciej przetłuszczać) i po kilku minutach spłukuję obficie wodą.

Olejek rycynowy na paznokcie

Olejek rycynowy paznokcie przede wszystkim wzmocni i zabezpieczy przed łamliwością i rozdwajaniem. Warto go stosować na paznokcie, które są poddawane regularnemu manicure hybrydowemu, będzie to dla nich doskonałe odżywienie. Można napotkać wiele sposobów „nasączania” płytki paznokcia olejkiem – od przyklejania wacików do zakładania rękawiczek, ale najwygodniejszą opcją wydaje się zakupienie olejku z gotowym aplikatorem w formie pędzelka – taki znalazłam ostatnio w aptece (i nie był wcale dużo droższy!). Tego, jak olejek rycynowy działa na paznokcie w przerwie od hybryd nie da się opisać! Zauważyłam nawet, że po takiej kuracji kolejny manicure wygląda zdecydowanie lepiej, a jest to wynikiem dobrze odżywionych skórek, niewymagających wycinania.

Olejek rycynowy czy arganowy na paznokcie

olejek rycynowy na paznokcie

Największą sławą wśród olejków cieszy się olejek arganowy – wydaje mi się jednak, że niesłusznie. Z pewnością jest to spowodowanej jego bardzo przyjemnym zapachem, ale przecież nie tylko o zapach chodzi, a o efekty. Oczywiście prawdą jest, że stosując olejek arganowy na paznokcie możesz zauważyć ich wzmocnienie i nabłyszczenie, ale to właśnie olejek rycynowy, dzięki swoim naturalnym właściwościom pobudzi komórki paznokci do szybszego wzrostu. Jeżeli Twoje paznokcie rosną wolno lub są dość łamliwe i podatne na uszkodzenia mechaniczne – to olejek rycynowy będzie lepszym wyborem. Dodanie do niego witaminy E (którą również dostaniesz w aptece) zapewni uzyskanie efektów jak przy stosowaniu obu olejów – rycynowego i arganowego.

Olejek rycynowy na twarz i skórę

Olejek rycynowy działa na skórę na wiele różnych sposobów – w zależności od typu cery, na jaką jest aplikowany:

  • Można go stosować przy oczyszczaniu twarzy – zarówno z nadmiaru sebum po całym dniu, jak i do zmywania makijażu. Kosmetyki, na które zostanie nałożony, łatwo się rozpuszczą, co zapobiegnie konieczności nadmiernego pocierania. A ono może doprowadzić do wypadania rzęs i podrażnienia skóry twarzy. Po myciu najlepiej usunąć go przykładając do twarzy czysty, nasączony ciepłą wodą ręcznik.
  • Naturalne właściwości rącznika pospolitego sprawią, że aplikacja olejku zadziała łagodząco i neutralizująco na wszystkie zmiany skórne – blizny, zaczerwienienia, plamy oraz przebarwienia.
  • Doskonale sprawdzi się, jako preparat łagodzący oparzenia słoneczne. Zaleca się również stosowanie go w przypadku skórnych infekcji grzybiczych, kurzajek i czyraków.
  • Olejek rycynowy posiada także właściwości antyseptyczne, przez co polecany jest dla skóry trądzikowej. Olejek pomaga oczyścić twarz z bakterii, dzięki czemu zmiany skórne się nie rozprzestrzeniają. Jego działanie jest jednak delikatne, a więc bezpieczne dla skóry wrażliwej, nawet do stosowania na pojedyncze wypryski.
  • Zaznaczyliśmy już działanie olejku na młodej cerze, ale jak olejek rycynowy działa na zmarszczki? Otóż stymuluje on produkcję kolagenu i elastyny, co nie tylko opóźnia pojawienie się oznak starzenia, ale może też spłycić istniejące już zmarszczki mimiczne.
  • Olejek nie narusza naturalnej warstwy lipidowej naskórka – warto więc go dodać do regularnie stosowanego balsamu do ciała, w celu wzmocnienia jego działania. Możemy mieć wtedy pewność, że naszej skórze dostarczymy odpowiednią dawkę nawilżenia i odżywienia.

Olejek rycynowy na zaparcia? Inne zastosowania olejku rycynowego

olejek rycynowy na zaparcia

Poza działaniem typowo kosmetycznym, olejek rycynowy ma cenne właściwości lecznicze. Jednymi z najpopularniejszych są właściwości przeczyszczające, warto go mieć więc pod ręką na wypadek
zaparć. Nie należy jednak stosować go doustnie, ponieważ może wywołać problemy jelitowe. Nie będę opisywać skomplikowanych procesów chemicznych zachodzących wewnątrz naszego organizmu po zastosowaniu olejku, ale mogę zapewnić o efektywności stosowania tej metody. Nie jest to jednak metoda, którą można stosować długoterminowo, a raczej środek doraźny. O więcej szczegółów najlepiej zapytać farmaceutę.

Innym skutkiem działania olejku rycynowego jest łagodzenie dolegliwości bólowych. Okład z ręcznika nasączonego rozgrzanym olejkiem złagodzi ból głowy, krzyża a nawet brzucha. Dla lepszego efektu warto kontrolować temperaturę ręcznika, aby zbytnio się nie wychłodził, ponieważ wtedy okład utraci swoje właściwości.

Olejek rycynowy – opinie konsumentów

Opinie o olejku rycynowym są jak najbardziej pozytywne. Jest to produkt naturalny, więc ryzyko wyrządzenia przez niego szkód w naszym ciele jest niewielkie. Trzeba jednak pamiętać, że po pierwsze nie jest on przeznaczony do stosowania doustnego, a po drugie niewskazane są jego duże ilości. Przez jego tłustą i gęstą konsystencję może zatykać pory i doprowadzić do powstania zaskórników. Jednak przy jego prawidłowej aplikacji nie powinniśmy odczuć takiego działania.

Gdzie kupić olejek rycynowy

Jeżeli zastanawiasz się, gdzie kupić olejek rycynowy, najlepszą opcją będzie udanie się do apteki – dostaniemy go tam w najczystszej postaci i znacznie taniej, niż w specjalistycznych sklepach z półproduktami kosmetycznymi. Nie dajmy się też nabrać na cudowny olejek rycynowy do włosów – naturalny, czysty olejek rycynowy ma określone właściwości i dopłacanie za specjalny olejek do określonego stosowania nie ma najmniejszego sensu. Oczywiście, jeżeli w jego składzie znajduje się jedynie olejek, jeżeli są tam jeszcze dodatkowe pozycje, produkt nie będzie już 100% olejkiem, a jedynie kosmetykiem na jego bazie. Warto to sprawdzić przed zakupem.

Olejek rycynowy – przeciwwskazania i środki ostrożności

Trzeba jednak zachować ostrożność, ponieważ może przyczynić się do wystąpienia reakcji alergicznych. Najlepiej przetestować produkt, nanosząc jego niewielką ilość na wewnętrzną stronę nadgarstka lub fragment skóry za uchem – tam najczęściej występują wszelkie reakcje świadczące o nadwrażliwości. Jeżeli zauważysz zaczerwienienie, swędzenie bądź wysypkę, lepiej zrezygnuj z dalszego korzystania z olejku.

Przeciwskazaniem do stosowana oleju jest także ciąża – mimo, że wiele artykułów wychwala efekty zewnętrznego stosowania na rozstępy, nie można w tym okresie dopuścić do stosowania olejku rycynowego jako leku przeczyszczającego – może on nasilić skurcze macicy, mogące wywołać przedwczesny poród lub poronienie.

Zastosowań tego olejku jest bardzo wiele, na pewno warto mieć go w swojej kosmetyczce. Stosowany na skórę, włosy, cerę, brwi, rzęsy czy paznokcie, może z powodzeniem zastąpić wiele drogich produktów z drogeryjnej czy perfumeryjnej półki. Może się też zdarzyć, że przeglądając składy kosmetyków, które już znajdują się na naszej półce, odnajdziemy tam właśnie olejek rycynowy lub olejek rącznikowy, jest to jego zamienna nazwa.

Pasjonatka zdrowego trybu życia oraz zdrowego odżywiania. Naturalne metody są często najlepsze, o czym przekonuję się na każdym kroku. Dzielę się wiedzą oraz opisuję alternatywne sposoby dbania o własne zdrowie.


Spodobało Ci się? Polub i Udostępnij!

565
565 points

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *