Grupa krwi powie co powinieneś jeść a czego należy unikać
Naukowcy uważają, że grupa krwi jest przystosowana do danej diety, sprzyja to odchudzaniu i ogólnemu zdrowiu. Dieta dobrana dla grup krwi A, B, AB, 0 polega na dobraniu odpowiednich pokarmów, które nasz organizm najlepiej trawi i przyswaja.
Zaczniemy od najmłodszej grupy krwi- AB. Grupa ta powstała w wyniku połączenia grup A i B, posiadacze grupy AB posiadają wysoki poziom odporności na infekcje oraz bakterie. Jednocześnie są w grupie osób o zwiększonym ryzyku zachorowania na nowotwór lub problemy z układem krążenia np. zawał. Osoby z grupą AB powinny unikać czerwonego mięsa.
Produkty polecane:
- ananas – wspomaga trawienie oraz stymuluje ruchy jelit.
- ryby i owoce morza – korzystnie wpływające na metabolizm,
- produkty mleczne – regulujące produkcję insuliny,
- zielone warzywa – wspomagają metabolizm organizmu,
Produkty , których nie należy spożywać:
- gryka – spowalnia tempo metabolizmu, przyczynia się do hipoglikemii,
- pszenica – spowalnia tempo metabolizmu, zakłóca działanie insuliny, powoduje nieodpowiednie zużywanie kalorii. powoduje, że tkanka mięśniowa staje się bardziej kwaśna,
- czerwone mięso – organizm często magazynuje zawarty w nim tłuszcz,
- fasola – może zakłócać gospodarkę insulinową, spowalnia tempo metabolizmu,
- kukurydza – zakłóca działanie insuliny,
Potocznie na osoby posiadające grupę krwi A, mówi się “rolnicy”, ponieważ ich odżywianie powinno być oparte głównie na warzywach i owocach. Układ odpornościowy osób z grupą krwi A jest słabszy i wymaga wzmocnienia.
Właściwa dieta dla grupy krwi A powinna być wolna od mięsa, które jest ciężkostrawne i spowalnia metabolizm. Przestrzeganie właściwej diety pomoże zmniejszyć masę ciała, poprawić system odpornościowy, zmniejszy ryzyko zachorowania na cukrzycę.
Do polecanych produktów należą:
- oliwa
- warzywa
- ananasy
- owoce (śliwki, wiśnie)
Niezalecane produkty to:
- mięso
- nabiał
- ryby
- owoce morza (krewetki)
- papryka,
- piwo,
- napoje gazowane.
Potocznie na osoby posiadające grupę krwi B mówi się “koczownicy”. Są to osoby posiadające bardzo silny układ odpornościowy, jednak są w gronie osób narażonych na cukrzycę oraz choroby układu krążenia. Dieta dla osób z grupą krwi B powinna być bogata w mięso oraz produkty mleczne.
Do polecanych produktów należą:
- mięso – źródło białka,
- jaja i produkty mleczne – poprawiają metabolizm,
- zielone warzywa – źródło witamin i soli mineralnych
- herbata z lukrecji – zapobiega hipoglikemii.
Niezalecane produkty to:
- rośliny strączkowe – powodują hipoglikemię,
- orzeszki ziemne – zakłócają pracę wątroby,
- ziarno sezamu – zakłócają pracę metabolizmu
- pomidory i przetwory z pomidorów
- gryka
- pszenica – źle wpływa na trawienie
Potoczna nazwa osób z grupą krwi 0 to “myśliwi”, w ich diecie znajdziemy duże ilości mięsa. Niedobory hormonów tarczycy to częsta dolegliwość osób z tą grupą krwi. Z diety powinniśmy usunąć produkty zbożowe, a zwiększyć ilość czerwonego mięsa.
Polecane produkty:
- ryby
- owoce morza
- sól jodowana
- banany
- czerwone mięso
- szpinak
- czerwona papryka
Unikać powinniśmy:
- ziemniaków
- piwa
- pestek słonecznika
- kalafioru
Oczywiście decydując się przejść na dietę powinniśmy wykonać niezbędne badania i skonsultować się z lekarzem. Każda dieta niesie za sobą ryzyko.
Wpływ grupy krwi na osobowość człowieka:
Grupa krwi A: ludzie z tą grupą krwi przeważnie są zorganizowani, współczujący, typowi liderzy,
Grupa krwi B: to ludzie elastyczni, zorientowani na działanie, medytujący, przyjaźni, łatwo nawiązują kontakty
Grupa krwi O: osoby empatyczne, uprzejme, praktyczne, asertywne
Grupa krwi AB: osoby przewidujące, silne, racjonalne, spokojne
Źródło: sztukaodzywiania.pl