Dostępny przez cały rok burak jest jednym z najzdrowszych warzyw, które możesz jadać i który poprawia ogólny stan zdrowia.
Jest bogatym źródłem niezbędnych składników odżywczych, witaminy A, witamin z grupy B, witaminy C, miedzi, cynku, selenu, fosforu, żelaza, potasu, manganu, błonnika, magnezu i wapnia, a także silnych przeciwutleniaczy, takich jak:
- karotenoidy
- betalaina
- flawonidy
- kwasy fenolowe i antocyjany
Spójrz na imponujący profil żywieniowy buraków:
Kubek surowego buraka (okol 136 gram) zawiera:
- 58,5 kalorii
- 13 gramów węglowodanów
- 3,8 grama błonnika pokarmowego
- 2,2 gramy białka
- 0,2 grama tłuszczu
- 148 mikrogramów kwasu foliowego (37 procent DV)
- 0,4 miligrama manganu (22 procent DV)
- 442 miligramów potasu (13 procent DV)
- 6,7 miligrama witaminy C (11 procent DV)
- 31,3 miligrama magnezu (8 procent DV)
- 1,1 miligrama żelaza (6 procent DV)
- 54,4 miligrama fosforu (5 procent DV)
- 0,1 miligrama miedzi (5 procent DV)
- 0,1 miligrama witaminy B6 (5 procent DV)
Podobnie jak triamina, ryboflawina i cynk.
Podobnie jak triamina, ryboflawina i cynk.
Najlepiej spożywać go na surowo, gdyż proces gotowania niszczy niektóre składniki odżywcze. Jeśli spożywasz buraki codziennie, możesz odczuć następujące korzyści zdrowotne:
Poprawa stanu zdrowia wątroby.
Betalains – rodzaj fito składników w burakach ma silne właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne i oczyszczające wątrobę z toksyn. Związki takie jak glicyna i metionina, w połączeniu z nim zapobiegają gromadzeniu się kwasów tłuszczowych w wątrobie i poprawiają jej zdrowie.
Mniejsze ciśnienie krwi.
Sok z buraków zmniejsza Twoje rozkurczowe i skurczowe ciśnienie krwi. Azotany w trym warzywie rozszerzają i zmniejszają naczynia krwionośne. Pobudzają przepływ krwi i zmniejszają jej ciśnienie.
Zapobiega powstawaniu guzów nowotworowych, jak również zmniejsza proliferację komórek rakowych.
Betanina w burakach zapobiega powstawaniu guzów nowotworowych i zmniejsza proliferację komórek rakowych. Zapobiega rakowi prostaty, skóry, puc, piersi, a sok z buraków jeśli spożywa się go w połączeniu z ekstraktem z marchwi, pomaga w leczeniu.
Wzmacnia układ odpornościowy.
Witamina C w burakach wzmacnia system odpornościowy, zapewnia zdrowe funkcjonowanie białych ciałek krwi, które chronią organizm przed ciałami obcymi i poprawiają stan układu odpornościowego.
Poprawia zdrowie psychiczne i nastrój.
Burak jest bogaty w tryptofan, aminokwas, który rozluźnia organizm. Betaina wspomaga metabolizm organizmu SAM-e, który jest naturalnym antydepresentem. Warzywo zapobiega demencji, poprawia zdolności poznawcze oraz przepływ krwi do mózgu.
Zmniejsza zaparcia.
Burak jest bogaty w błonnik pokarmowy, który stymuluje nerwy w jelitach i pomaga w trawieniu. Wysoka zawartość błonnika łagodzi zaparcie oraz leczy problemy trawienne.
Łagodzi bóle menstruacyjne i objawy menopauzy.
Fitochemikalia w burakach regulują równowagę hormonalną, stymulują produkcję estrogenu, a wysoka zawartość żelaza leczy zmęczenie oraz zmniejsza drażliwość.
Zwiększa siłę mięśni i wytrzymałość
Buraki są bogate w magnez, żelazo, azotany, dzięki czemu zwiększają wytrzymałość mięśni oraz poprawiają ich siłę. Co więcej, po zmianie w tlenek azotu azotany obniżają koszt tlenowy ćwiczeń o niskiej intensywności oraz zwiększają wytrzymałość ćwiczeń o wysokiej intensywności.
Zapobiegają zmianom wywołanym stresem oksydacyjnym, zmniejszają poziom glukozy i zwiększają wrażliwość na insulinę.
Buraki zwierają przeciwutleniacz znany jako kwas alfaliponowy, który hamuje zmiany wywołane rzez stres oksydacyjny, zmniejsza poziom glukozy i uwrażliwia na insulinę.
Pomoc w rozszerzaniu i rozluźnianiu naczyń krwionośnych
Burak zawiera naturalną sól o nazwie azotan, która zmienia się w organizmie w tlenek azotu i jednocześnie rozszerza oraz rozluźnia naczynia krwionośne, zwiększając przepływ krwi. Ponadto betaina, będąca aminokwasem znajdujący się w burakach, zapobiega gromadzeniu się we krwi homocysteiny i tym samym zapewnia zdrowe krążenie.
Poprawia wygląd skóry
Jest warzywem bogatym w kwas foliowy, który stanowi kluczową witaminę B dla skóry. Stymuluje ponowną pigmentację białych plam przy bielactwie oraz zapobiega rakowi skóry. Wysoka zawartość witaminy C wyrównuje koloryt i usuwa przebarwienia.