Poznaj 12 powodów dla których warto jeść czerwone buraki ✅✅


2
2 points

Dostępny przez cały rok burak jest jednym z najzdrowszych warzyw, które możesz jadać i który poprawia ogólny stan zdrowia.

Jest bogatym źródłem niezbędnych składników odżywczych, witaminy A, witamin z grupy B, witaminy C, miedzi, cynku, selenu, fosforu, żelaza, potasu, manganu, błonnika, magnezu i wapnia, a także silnych przeciwutleniaczy, takich jak:

  • karotenoidy
  • betalaina
  • flawonidy
  • kwasy fenolowe i antocyjany

Spójrz na imponujący profil żywieniowy buraków:

Kubek surowego buraka (okol 136 gram) zawiera:

  • 58,5 kalorii
  • 13 gramów węglowodanów
  • 3,8 grama błonnika pokarmowego
  • 2,2 gramy białka
  • 0,2 grama tłuszczu
  • 148 mikrogramów kwasu foliowego (37 procent DV)
  • 0,4 miligrama manganu (22 procent DV)
  • 442 miligramów potasu (13 procent DV)
  • 6,7 miligrama witaminy C (11 procent DV)
  • 31,3 miligrama magnezu (8 procent DV)
  • 1,1 miligrama żelaza (6 procent DV)
  • 54,4 miligrama fosforu (5 procent DV)
  • 0,1 miligrama miedzi (5 procent DV)
  • 0,1 miligrama witaminy B6 (5 procent DV)

Podobnie jak triamina, ryboflawina i cynk.

Podobnie jak triamina, ryboflawina i cynk.

Najlepiej spożywać go na surowo, gdyż proces gotowania niszczy niektóre składniki odżywcze. Jeśli spożywasz buraki codziennie, możesz odczuć następujące korzyści zdrowotne:

Poprawa stanu zdrowia wątroby.

Betalains – rodzaj fito składników w burakach ma silne właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne i oczyszczające wątrobę z toksyn. Związki takie jak glicyna i metionina, w połączeniu z nim zapobiegają gromadzeniu się kwasów tłuszczowych w wątrobie i poprawiają jej zdrowie.

Mniejsze ciśnienie krwi.

Sok z buraków zmniejsza Twoje rozkurczowe i skurczowe ciśnienie krwi. Azotany w trym warzywie rozszerzają i zmniejszają naczynia krwionośne. Pobudzają przepływ krwi i zmniejszają jej ciśnienie.

Zapobiega powstawaniu guzów nowotworowych, jak również zmniejsza proliferację komórek rakowych.

Betanina w burakach zapobiega powstawaniu guzów nowotworowych i zmniejsza proliferację komórek rakowych. Zapobiega rakowi prostaty, skóry, puc, piersi, a sok z buraków jeśli spożywa się go w połączeniu z ekstraktem z marchwi, pomaga w leczeniu.

Wzmacnia układ odpornościowy.

Witamina C w burakach wzmacnia system odpornościowy, zapewnia zdrowe funkcjonowanie białych ciałek krwi, które chronią organizm przed ciałami obcymi i poprawiają stan układu odpornościowego.

Poprawia zdrowie psychiczne i nastrój.

Burak jest bogaty w tryptofan, aminokwas, który rozluźnia organizm. Betaina wspomaga metabolizm organizmu SAM-e, który jest naturalnym antydepresentem. Warzywo zapobiega demencji, poprawia zdolności poznawcze oraz przepływ krwi do mózgu.

Zmniejsza zaparcia.

Burak jest bogaty w błonnik pokarmowy, który stymuluje nerwy w jelitach i pomaga w trawieniu. Wysoka zawartość błonnika łagodzi zaparcie oraz leczy problemy trawienne.

Łagodzi bóle menstruacyjne i objawy menopauzy.

Fitochemikalia w burakach regulują równowagę hormonalną, stymulują produkcję estrogenu, a wysoka zawartość żelaza leczy zmęczenie oraz zmniejsza drażliwość.

Zwiększa siłę mięśni i wytrzymałość

Buraki są bogate w magnez, żelazo, azotany, dzięki czemu zwiększają wytrzymałość mięśni oraz poprawiają ich siłę. Co więcej, po zmianie w tlenek azotu azotany obniżają koszt tlenowy ćwiczeń o niskiej intensywności oraz zwiększają wytrzymałość ćwiczeń o wysokiej intensywności.

Zapobiegają zmianom wywołanym stresem oksydacyjnym, zmniejszają poziom glukozy i zwiększają wrażliwość na insulinę.

Buraki zwierają przeciwutleniacz znany jako kwas alfaliponowy, który hamuje zmiany wywołane rzez stres oksydacyjny, zmniejsza poziom glukozy i uwrażliwia na insulinę.

Pomoc w rozszerzaniu i rozluźnianiu naczyń krwionośnych

Burak zawiera naturalną sól o nazwie azotan, która zmienia się w organizmie w tlenek azotu i jednocześnie rozszerza oraz rozluźnia naczynia krwionośne, zwiększając przepływ krwi. Ponadto betaina, będąca aminokwasem znajdujący się w burakach, zapobiega gromadzeniu się we krwi homocysteiny i tym samym zapewnia zdrowe krążenie.

Poprawia wygląd skóry

Jest warzywem bogatym w kwas foliowy, który stanowi kluczową witaminę B dla skóry. Stymuluje ponowną pigmentację białych plam przy bielactwie oraz zapobiega rakowi skóry. Wysoka zawartość witaminy C wyrównuje koloryt i usuwa przebarwienia.

Pasjonatka zdrowego trybu życia oraz zdrowego odżywiania. Naturalne metody są często najlepsze, o czym przekonuję się na każdym kroku. Dzielę się wiedzą oraz opisuję alternatywne sposoby dbania o własne zdrowie.


Spodobało Ci się? Polub i Udostępnij!

2
2 points
Kasia Stankiewicz - PoznajZdrowie
Pasjonatka zdrowego trybu życia oraz zdrowego odżywiania. Naturalne metody są często najlepsze, o czym przekonuję się na każdym kroku. Dzielę się wiedzą oraz opisuję alternatywne sposoby dbania o własne zdrowie.

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *