Dlaczego warto jeść błonnik jabłkowy?
Błonnik posiada dużo cennych właściwości zdrowotnych, nie jest wchłaniany przez nasz organizm przez co jest niezastąpiony w oczyszczaniu jelit. Błonnik “wymiecie” większość szkodliwych substancji z organizmu, poznaj wszystkie właściwości błonnika!
Jak powszechnie wiadomo jabłka są jednym z najpopularniejszych owoców na całym świecie. Niestety nie wszyscy wiedzą o ich zdrowotnych właściwościach przez co jabłka zostały nieco zapomniane i zastąpione “egzotycznymi” owocami importowanymi z odległych stron świata. Za chwilę przekonasz się, że warto skupić uwagę na tym co mamy pod ręką.
Oprócz wysokiej ilości witamin, minerałów oraz składników odżywczych, jabłka zawierają dużą ilość błonnika. Jedno jabłko to około 4 gramy błonnika, a to 17% zalecanego dziennego spożycia.
Błonnik jabłkowy jest jednym z najbardziej przyjaznym dla naszego organizmu, w jego skład wchodzą obie frakcje pektyn, rozpuszczalna i nierozpuszczalna. Rozpuszczalna frakcja błonnika ma duży wpływ na rozwój przyjaznych szczepów bakterii w jelitach – co wspomaga naszą naturalną odporność.
Odkryto, że błonnik jabłkowy ma działanie przeciwnowotworowe, już jedno jabłko dziennie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego.
Żołądek – błonnik potrafi wchłaniać wodę, co skutkuje zwiększeniem jego objętości. Wypełnienie żołądka błonnikiem zmniejszy uczucie głodu, osobą chcącym schudnąć często zaleca się jedzenie pokarmów z dużą ilością błonnika.
Jelita – W jelitach błonnik również wchłania wodę, w skutek czego masa kałowa zwiększa objętość i rozrzedza się ułatwiając wypróżnianie. Błonnik skutecznie pobudza ścianki jelit, tzw. ruchy perystaltyczne. Jeśli masz problemy z wypróżnianiem, błonnik może w tym pomóc, osoby z zespołem jelita drażliwego czują znaczną poprawę po stosowaniu błonnika.