Zadziwiające właściwości mrożonej cytryny
Ciężko wyobrazić sobie kuchnię bez obecności cytryny, jest bogata w witaminy dzięki którym wzmacnia nasz organizm. Przeważnie skóra cytryny zostaje wyrzucona, to błąd! W skórce cytryny zawarte są cenne składniki, takie jak limonoidy – są to związki posiadające bardzo silne właściwości przeciwutleniające oraz lecznicze.
Jedząc całą cytrynę otrzymamy nawet 10 razy więcej cennych witamin niż jedząc sam miąższ cytryny!
Pewien szwajcarski lekarz Max O. Bircher-Benner stwierdził, że pełną wartość energetyczną otrzymujemy po zjedzeniu całego jabłka, buraka czy właśnie cytryny. Przetworzone jedzenie traci swoje wartości energetyczne na których tak nam zależy. Zdecydowanie powinniśmy spożywać cytrynę w całości.
W wielu restauracjach żadna część cytryny nie jest wyrzucana.
W jaki sposób zużywać całą cytrynę?
Dokładnie umyj cytrynę i schowaj ją do zamrażalnika, po zamrożeniu utrzyj całą cytrynę na zwykłej tarce. Tak utartą cytrynę możesz używać jako posypkę do dań np. do zup, mięsa, sałatek. Lista zastosowań cytryny jest nieskończona, ponieważ cytryna pasuje do każdej potrawy lub napoju (woda, wino).
Jeden z największych producentów leków po 20 latach badań ujawnił informacje o antynowotworowych właściwościach cytryny.
Cytryna zabija komórki nowotworowe: nowotwór jelita, nowotwór piersi, nowotwór płuc.
Skórka cytryny zwalcza wszystkie toksyczne elementy w naszym organizmie, działa również odmładzająco. Cytryna potrafi zwalczać komórki rakowe, jest 10000 razy bardziej silniejsza niż Adriamycyna – lek podawany przy chemoterapii, cytryna zwalcza tylko złośliwe komórki i nie powoduje skutków ubocznych w organizmie.
Cytrusy znane są z właściwości zwalczających drobnoustroje, bakterie oraz grzyby, to bardzo skuteczny środek przeciwko pasożytom i robakom. To nie koniec pozytywnych właściwości cytryny: reguluje ciśnienie krwi, jest też skutecznym środkiem przeciw depresyjnym.
Niektóre z właściwości cytryny:
- Działa oczyszczająco na krew, oczyszcza ją ze złogów i toksyn
- Zapobiega chorobom kardiologicznym
- Zwalcza bakterie, wirusy i grzyby
- Zwalcza drobnoustroje i pasożyty z przewodu pokarmowego
- Pomaga w lepszym trawieniu
- Niszczy komórki nowotworowe
- Spowalnia proces starzenia się
- Pomaga rozpuszczać kamienie nerkowe.
Umyj i zamroź cytrynę, utrzyj na tarce i spożywaj codziennie, Twój organizm z pewnością podziękuje Ci za to!
Źródło sekrety-zdrowia.org: www.healthyfoodhouse.com
Spis treści: