in

Syrop z cebuli jest naturalnym i skutecznym sposobem na suchy kaszel

Syrop z cebuli jest naturalnym i skutecznym sposobem na suchy kaszel

Cebula zyskała swą popularność głównie w kuchni, jest idealnym dodatkiem do wielu dań, chyba nikt nie wyobraża sobie jajecznicy bez cebuli? 😉 Cebula oprócz walorów smakowych posiada mnóstwo składników, które mają naturalne właściwości antybiotyczne, lata temu nasze babcie stosowały cebulę podczas leczenia grypy czy przeziębienia. Warto wrócić do tego co skuteczne i sprawdzone! A do tego zdrowe!

 

Właściwości cebuli:

Cebula jest bardzo prostym w uprawie warzywem, nie wymaga zbyt wiele pracy i właściwie każdy może ją wyhodować, nawet na balkonie! Poznajmy skład cebuli:

 

Do najważniejszych składników cebuli należą:
  • Liczne witaminy w tym: C, A, B1, B2, PP
  • Minerały: cynk, żelazo, magnez, selen
  • Siarka zawierająca: sterole, flawonoidy, kwasy fenolowe
  • Olejki lotne

 

Cebula:
  • zwalcza suchy kaszel
  • leczy przeziębienie
  • pomaga wyjść z anemii oraz wyczerpania organizmu
  • zapobiega zaparciom oraz wzdęciom
  • ma działanie bakteriobójcze
  • leczy infekcje gardła

 

Syrop z cebuli – idealne lekarstwo na kaszel

 

Olejki eteryczne zawarte w cebuli są główny składnikiem odpowiedzialnym za jej pozytywne działanie w leczeniu kaszlu. To dzięki nim wydzielina, która zalega w gardle i oskrzelach rozrzedza się co sprawia, że możemy łatwiej odkrztusić się.

Niestety nie dostaniemy w aptece syropu z cebuli, jednak wykonanie takiego syropu jest bardzo proste i z łatwością każdy może wykonać go w swoim własnym domu. Po syrop z cebuli najlepiej sięgać w okresie wiosenno/jesiennym, kiedy nasza odporność została osłabiona.

cebula syrop
Źródło: Google grafika

 

Syrop z cebuli – przepis

Potrzebne Składniki:

  • 2 duże cebule
  • 10 łyżek miodu
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

 

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w plastry
  2. Pokrojoną cebulę układamy warstwami w słoiczku, wcześniej każdą z warstw smarujemy miodem i polewamy jedną łyżeczką soku z cytryny
  3. Całość ugniatamy (najlepiej ręką – z wyczuciem) i czekamy aż cebula zacznie puszczać sok
  4. Zamykamy słoik i odstawiamy w ciepłe miejsce

 

Dawkowanie syropu z cebuli:

Jednorazowo lepiej jest przygotować mniejszą ilość syropu z cebuli, ponieważ nadaje się do użycia tylko przez kilka dni. Syropu nie należy pić w godzinach wieczornych! To ze względu na jego  działanie powodujące odkrztuszenie. Syrop z cebuli stosuje się w dawkach nie większych niż jedna łyżka 2-4 razy dziennie.

 

Naukowcy dowiedli, że regularne spożywanie cebuli wyraźnie hamuje rozwój raka jamy ustnej. Inną zaletą udowodnioną naukowo jest zapobiegawcze działanie w odkładaniu się złego cholesterolu, co zmniejsza ryzyko zawału serca.

 

 


Jeżeli czytasz nasze artykuły, udostępnij je i polub na naszym fanpage, będzie to dla nas motywacja do dalszej pracy, dziękujemy.

Źródło: http://everydayroots.com

loading...

Zostaw komentarz

czosnek-syrop

Poznaj przepis na najsilniejszy i naturalny antybiotyk na świecie!

czosnek rum

Dawka tej wzmacniającej organizm mikstury wystarczy nawet na 5 lat!