Cukier- biała śmierć, czym zastąpić klasyczny biały cukier?


Rocznie produkuje się ponad 120 milionów ton cukru, 30% z tej liczby ląduje bezpośrednio w naszych kuchniach jako produkt codziennego użytku. Cukier został uznany za używkę XXI wieku, powszechnie wiadomo, że jego nadmierne spożywanie szkodzi naszemu zdrowiu. Co zatem wybrać zamiast cukru?

 

Zacznijmy od tego co tak naprawdę znajduje się w cukrze, pewnie każdy zauważył biały proszek znajdujący się w opakowaniu z kryształkami cukru. O ile kryształki cukru są cukrem, co wydaje się być oczywiste, to biały proszek niekoniecznie jest cukrem.

Czasem są to substancje mające na celu zapobieganie zbrylanie się cukru, skrobia ziemniaczana i co najgorsze związki chemiczne, które używane są jako wybielacze. Wszystkie te środki mogą wywołać uczulenie lub inne choroby, dlatego producenci powinni informować o ich występowaniu na opakowaniu, niestety tego nie robią.

Kontrolowany jest tylko cukier polskich producentów, cukier importowany z zagranicy nie podlega kontroli jakości!

Czym zastąpić klasyczny biały cukier?

 

Miód

  • Miód posiada silne właściwości bakteriobójcze oraz wzmacniające odporność. Trzeba pamiętać o tym, że miód traci swoje lecznicze właściwości w wysokiej temperaturze, dlatego miodem nie słodzimy gorącej herbaty.

 

Melasa

  • Melasę wytwarza się w czasie produkcji cukru trzcinowego i buraczanego. Jest o wiele słodsza od klasycznego cukru dzięki czemu używa się jej znacznie mniej.

 

Ksylitol

  • Ostatnio bardzo modny zamiennik cukru, należy mieć na uwadze, że zbyt duże spożycie ksylitolu może skończyć się biegunką. Jak w każdym przypadku należy wybierać produkt jak najmniej przetworzony, w przeciwnym wypadku nasz ksylitol nie będzie różnić się niczym od zwykłego cukru.

 

 

Syrop z agawy

  • Jest o wiele słodszy od cukru, w smaku przypomina miód. W swoim składzie zawiera około 90% fruktozy, przez co w przeciwieństwie do cukru wolniej podnosi poziom glukozy we krwi. Uważaj na mocno przetworzone syropy z agawy.

 

Cukier kokosowy

  • Wytwarzany z palmy kokosowej, w składzie zawiera między innymi żelazo oraz magnez.

 

Cukier brązowy

  • Jeden gram cukru białego i brązowego to około 4 kcal, cukier brązowy jest o wiele zdrowszy, niestety jego cena jest dużo wyższa od cukru białego.

cukier brązowy

 

 

Stewia

  • Ważną informacją jest, że duża część produktów ze stewią zawiera w składzie zwykły cukier, należy czytać etykiety wybierając produkty ze stewią. Jeśli wybierzemy 100% stewię będziemy cieszyć się zdrowym słodzikiem niezawierającym dodatków chemicznych oraz kalorii.

 

 

 

Pasjonatka zdrowego trybu życia oraz zdrowego odżywiania. Naturalne metody są często najlepsze, o czym przekonuję się na każdym kroku. Dzielę się wiedzą oraz opisuję alternatywne sposoby dbania o własne zdrowie.


Spodobało Ci się? Polub i Udostępnij!

Kasia Stankiewicz - PoznajZdrowie
Pasjonatka zdrowego trybu życia oraz zdrowego odżywiania. Naturalne metody są często najlepsze, o czym przekonuję się na każdym kroku. Dzielę się wiedzą oraz opisuję alternatywne sposoby dbania o własne zdrowie.

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *