Jesteś pewien, że syntetyczne witaminy i suplementy diety są lepsze niż pyłek pszczeli?
Jest niezwykle cennym źródłem odżywczych składników i jednocześnie jest niepozorny. Pomoże uzupełnić niedobory witamin oraz zrzucić zbędne kilogramy. Pyłek kwiatowy – poznaj jego niezwykłe właściwości!
Pyłek pszczeli – to o nim opowiadały nam nasze babcie, zbierany przez pszczoły, uformowany w malutkie kulki (obnóża) wypełnione wartościami odżywczymi, które pomogą utrzymać Twój organizm w perfekcyjnej formie. Każda z kulek posiada około 40% wysoko przyswajalnego białka. Jest to świetne rozwiązanie na uzupełnienie białka w diecie przez osoby wegetariańskie.
Pyłek kwiatowy występuje w różnych kolorach, wynika to między innymi z umiejscowienia pasieki, rodzaju roślin z których zebrany został pyłek. Pyłek może mieć kolor jasnożółty lub nawet czarny.
Główną funkcją pyłku jest dostarczanie pokarmu młodym pszczółkom, na świecie uważany jest za jeden z najbardziej odżywczych produktów pochodzenia naturalnego.
- Pyłek kwiatowy i działanie antybakteryjne:To naturalny środek bakteriobójczy, nadaje się idealnie na rany lub oparzenia. Warto dodać, że pyłu nie stosujemy miejscowo! Należy przyjmować go doustnie
- Poprawi układ odpornościowy:Osoby, które przyjmowały pyłek kwiatowy zaobserwowały znaczny wzrost limfocytów we krwi.
- Niezastąpiona skarbnica witamin:Wiele mówi się o suplementach diety, dlaczego jednak nie czerpiemy korzyści z tego co daje nam natura? Pyłek pszczeli to ogromne źródło witamin, przez co idealnie nadaje się na zamiennik witaminowych suplementów diety. Posiada witaminy z grupy B, C, D, E, K oraz wiele innych odżywczych związków.
- Poprawia funkcjonowanie układu krążenia:Jeśli masz problemy z sercem lub cholesterolem – powinieneś zainteresować się pyłkiem pszczelim. Ekstrakt z pyłku ujawnia pomocne działanie w przypadku niedokrwienia mięśnia sercowego, pomaga również obniżyć cholesterol.
- Wpływa na poprawę wzroku:Dzięki bardzo dużej zawartości ryboflawiny czyli witaminy B2, pozytywnie wpływa na poprawę ostrości widzenia.
- Pomocny przy problemach żołądkowych:Wpływa na regulowanie procesów trawiennych, ma również pozytywny wpływ na skład flory bakteryjnej naszego przewodu pokarmowego.
Jak należy stosować pyłek pszczeli? Jaki pyłek wybrać?
- Jeśli kupiłeś pyłek pszczeli w granulkach – pamiętaj aby go zmielić przed spożyciem.
- Wybieraj pyłek pszczeli z ekologicznych pasiek.
- Pamiętaj aby zaczynać od małych ilości np. ½ łyżeczki pyłku.
- Pyłek najlepiej przyjmować około 30 minut przed posiłkiem.
Przykładowe sposoby spożywania pyłku:
- Dorośli – 1 łyżeczkę pyłku pszczelego możemy rozpuścić np. w letniej wodzie lub herbacie. Możemy dodać sok malinowy lub miód.
- Pyłek można stosować do posypywania ulubionych potraw – sałatki, jogurty.
Źródło: http://www.healthyandnaturalworld.com/bee-pollen-health-benefits/