in

Idealny owoc rośnie w Polsce! Lecznicza roślina, która pokona wiele chorób

Ostatnio bardzo często możemy trafić na informacje o tzw. „superfoods” – często są to zioła, rośliny oraz owoce wykazujące silne działanie lecznicze. Przeważnie pochodzące z odległych zakątków świata. Ich uprawa nie jest możliwa w naszym klimacie, przez co konieczny jest import, a to wiąże się z wysoką ceną sprzedaży. Na szczęście w naszym kraju też możemy spotkać „superfoods„, dlaczego więc zachwycamy się egzotycznymi owocami skoro również mamy czym się pochwalić!

Porzeczka stała się bardzo popularnym owocem uprawianym w Polsce, występuje w kilku odmianach, najczęściej jest to porzeczka czerwona oraz czarna. Porzeczkę można jeść na surowo, zerwaną prosto z krzewu (oczywiście po wcześniejszym umyciu) lub po przetworzeniu w postaci np. soków, win lub dżemu.

Czarna porzeczka jest niskim krzewem, nie przekracza wysokości dwóch metrów.Okres dojrzewania porzeczki trwa od czerwca do połowy sierpnia.

Całkiem niedawno doceniono lecznicze walory porzeczki.

Czarna porzeczka wykazuje silne działanie lecznicze, lekarze często zalecają picie soku z czarnej porzeczki w czasie przebiegu chorób żył oraz zakażenia układu moczowego.

 

W okresie przeziębień oraz grypy zaleca się picie czarnej porzeczki

Przygotuj napar z czarnej porzeczki:

Wysuszone, rozdrobnione liście czarnej porzeczki wsyp do szklanki z wrzątkiem (jedną dużą łyżkę). Zostaw na około 10 minut, przecedź przez drobne sitko. Herbatkę należy pić 2 razy dziennie po jednej szklance.

 

Dzięki czarnej porzeczce oczyścisz organizm z toksyn, zahamujesz rozwój bakterii oraz wszelkiego rodzaju wirusów, to za sprawą fitoncydów. Czarna porzeczka jest bardzo pomocna w trakcie leczenia nerek oraz wątroby.

Jeśli cierpisz na wszelkiego rodzaju stany zapalne jamy ustnej stanowczo powinieneś zapoznać się z tym niezwykłym owocem, czarna porzeczka potrafi wyleczyć anginę oraz kaszel.

czarna porzeczka

Czarna porzeczka unormuje cholesterol i obniży poziom cukru!

Błonnik zawarty w czarnej porzeczce skutecznie wpływa na kontrolę trójglicerydów oraz cukru we krwi. Pektyn (błonnik występujący w czarnej porzeczce) hamuje niebezpiecznie wysoki wzrost cholesterolu, oraz zbyt wysokie stężenie glukozy we krwi (hiperglikemia).

 

Witamina A zawarta w czarnej porzeczce zapobiega chorobom oczu!

W składnie czarnej porzeczki znajdziemy:

  • czarna porzeczka jest źródłem witaminy C, z badani wynika, że 100g czarnej porzeczki przekracza czterokrotnie dzienną normę witaminy C dla osoby dorosłej
  • biotyny
  • mangan
  • bor
  • witamina P – tzw. rutyna, jest pomocna w przyswajaniu witaminy C przez organizm
  • kwas foliowy
  • jod
  • przeciwnowotworowy karotenoid tzw. luteina
  • witaminy z grupy B

W związku z obecnością witaminy P (rutyny), witamina C jest o wiele lepiej wchłaniana przez organizm, przez co jest o wiele lepszym źródłem witaminy C niż dostępne w aptekach suplementy. Ważną informacją jest również to, że witamina C występująca w czarnej porzeczce nie ulega zniszczeniu pod wpływem obróbki termicznej. Dlatego czarna porzeczka jest idealnym owocem z którego możemy wykonać zdrowe, bogate w naturalne witaminy dżemy i soki.

 

Czarna porzeczka posiada silne właściwości lecznicze:

  • ma działanie przeciwzapalne
  • działa oczyszczająco, pomaga pozbyć się toksyn
  • ma działanie bakteriobójcze, hamuje rozwój bakterii oraz grzybów
  • obniża ciśnienie krwi
  • pobudza apetyt

 

Bez wątpienia czarna porzeczka jest rośliną idealną pod każdym względem, jest łatwa w uprawie, leczy wiele chorób, nie wykazuje żadnych efektów ubocznych nawet podczas długotrwałego stosowania.

Zimą kiedy nie mamy świeżej czarnej porzeczki możemy zaparzać herbatki z zebranych wcześniej liści krzewów.

 

Koniecznie udostępnij i podziel się informacją o naszym wspaniałym owocu jakim jest czarna porzeczka.

loading...

Zostaw komentarz

Dlaczego firmy farmaceutyczne ukrywają przed nami owoc, który leczy raka?

Czy warto jeść pieczarki, mają wiele właściwości zdrowotnych?